Nedir

Ethereum Arrow Glacier Yükseltmesi Nedir?

Yayınlanan

-

Ethereum’un Arrow Glacier ağ yükseltmesi, ağın zorluk bombasını Haziran 2022’ye kadar erteler. Daha önceki birçok güncelleme de zorluk bombasının devreye girme tarihini ertelemiştir. Zorluk bombası, tasarımı gereği Ethereum’da madencilik yapmayı zor ve karsız hale getirecektir. Bu özellik, Ethereum 2.0’ın geliştirilmesini destekler ve madencileri yeni Hisse İspatı blockchainine geçmeye zorlayacaktır.

Güncelleme, zorluk bombasını erteleyen bir Ethereum Geliştirme Teklifinden (EIP) oluşur. EIP, Ethereum topluluğu tarafından oluşturulan ve değerlendirilen bir değişiklik teklifidir. Arrow Glacier, Ethereum 2.0’ın faaliyete geçmesinden önceki son zorluk bombası ertelemesi olmasıyla özellikle dikkat çekicidir.

Giriş
Ethereum 2.0’ın piyasaya sürülmesine hala biraz zaman vardır. Fakat bu süre içinde blockchaini doğru yolda tutmak üzere belirli aralıklarla güncellemeler yapılmaktadır. Arrow Glacier güncellemesi standart kullanıcılar için belirgin bir fark yaratmayacak olsa da aslında son derece önemlidir. Aslında bu yükseltme olmasa ağ neredeyse kullanılamaz hale gelebilir. Kullanıcılar, staking yapanlar, kripto madencileri ve yaklaşmakta olan Ethereum 2.0 için bu yükseltmenin ne anlama geldiğini ve neden önemli olduğunu inceleyelim.

Ethereum Arrow Glacier yükseltmesi nedir?
Ethereum Arrow Glacier Yükseltmesi, 13.773.000 numaralı blokta 9 Aralık 2021’de uygulamaya konan oldukça basit bir güncellemedir. Arrow Glacier, ağın zorluk bombasını erteleyerek geliştiricilere Ethereum 2.0’a hazırlanmak için daha fazla zaman tanır. Zaman bombasını ertelemek standart Ethereum güncellemeleri arasındadır. Zorluk bombası, daha önce London sert çatallanması ile Aralık 2021 için planlanmıştır, fakat şimdi Haziran 2022 civarında gerçekleşmesi beklenmektedir.
Arrow Glacier, daha önce Ocak 2020’de yapılan ve yine zaman bombası ertelemiş olan Muir Glacier güncellemesine son derece benzerdir. Her ikisi de “buz devrini” erteleyen yalnızca tek bir Ethereum Geliştirme Teklifi (EIP) içerir. Constantinople, Byzantium ve London da daha önce zaman bombasını ertelemiş olan güncellemelerdir.

Ethereum zorluk bombası nedir?
Ethereum blockchaini şu anda İş İspatı (PoW) mutabakat mekanizmasını kullanmaktadır. Bu da işlemleri doğrulayan kullanıcıların bir matematik bulmacasını çözmek için hesaplama gücü kullanmasını gerektirir. Bu süreç, mutabakat yaratmayı maliyetli hale getirerek ağı kötü niyetli kişilerden korur.
Bu bulmacaların zorluğunu kademeli olarak artıran bir zorluk bombası eklenmiştir. Böylece, başarıyla bir blok kazmak zaman içinde daha masraflı hale gelmektedir. Gelecekte bir noktada zorluk bombası “patlayarak” işlemleri doğrulamayı ve yeni bloklar eklemeyi neredeyse imkansız hale getirecektir. Böylece blockchain üzerinde madencilik yapmak aşırı maliyetli hale gelecektir. Zorluk bombası iki nedenden ötürü eklenmiştir:
1. Ethereum 2.0’ın geliştirilmesini ve Hisse İspatı modeline (PoS) geçişi teşvik etmek.
2. Ethereum’un eski PoW versiyonunda Ether (ETH) kazmaya devam edemeyecekleri için madencileri yeni PoS blockchaine geçmeye zorlamak. Bu da bir sert çatallanma ile birbiriyle çelişen iki Ethereum ağının ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Ethereum Geliştirme Teklifi (EIP) nedir?
EIP, Ethereum üzerinde herhangi bir geliştirme ya da değişiklik yapılması önerisini ortaya atabilir. İsteyen herkes bir EIP yaratabilir. Bu EIP; Ethereum topluluğu, editörlerden oluşan bir kurul ve Ethereum geliştiricileri tarafından değerlendirilir. EIP’nin bir güncellemeye dahil edilebilmesi için onay sürecinden geçmesi gereklidir. Her EIP, belirli bir değişiklik için teknik gereklilikleri belirli bir EIP formatında içerir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi Arrow Gracier yalnızca bir EIP’den oluşur ve o da EIP-4345’tir. Bu güncellemenin tek amacı, Ethereum’un madencilik açısından buzul çağına girmesinden önceki süreyi uzatmaktır.

Ethereum’un Arrow Glacier güncellemesi beni nasıl etkileyecek?
Standart kullanıcılar için fark edilebilir bir değişiklik olmayacaktır. Onaylama için blok süreleri, geçtiğimiz yıl boyunca yaklaşık 13 saniyede neredeyse sabit kalmıştır. Bir düğüm işletiyorsanız ya da madenciyseniz, Ethereum istemcinizi en son versiyona yükseltmeniz gerekecektir. Aksi takdirde, istemciniz Ethereum’un eski çatallanmasında kalacak ve bu istemci de artık topluluk tarafından resmi olarak desteklenmeyecektir.

Trend Haberler

Exit mobile version