Yayınlanan
3 yıl önce-
Ekleyen
adminLitecoin (LTC), 2011 yılında eski Google mühendisi Charlie Lee tarafından kurulmuştur. Bitcoin’in neredeyse anında ve düşük maliyetli ödemelere imkan tanıyan daha basit bir versiyonu olmayı amaçlar. Litecoin, blockchaininde Bitcoin’in kodunu ve belirli özelliklerini benimsemiştir, fakat saniye başına işlem sayısını (TPS) artırmak ve blok üretme süresini kısaltmak amacıyla işlem doğrulama hızına öncelik verir.
Litecoin blockchaini, Bitcoin’e benzerliği nedeniyle geliştiricilerin Bitcoin’de uygulamaya koymak istedikleri teknolojilerle denemeler yapabileceği bir test alanı olarak kullanılmaktadır. Örneğin Segregated Witness (SegWit) ve Lightning Network, Bitcoin’den önce Litecoin blockchaininde denenmiştir.
Litecoin’in toplam arzı 84 milyondur. Bitcoin’e benzer şekilde deflasyonel bir doğası vardır ve her 840.000 blokta (yaklaşık her 4 yılda) bir yarılanır. Bir sonraki yarılanmanın Ağustos 2023’te gerçekleşmesi beklenmektedir. Litecoin, Binance gibi kripto para borsalarından satın alınabilir.
Giriş
Litecoin (LTC), piyasadaki en eski altcoinlerden biridir. Blockchaini büyük oranda Bitcoin’in koduna dayandığından 2011’de piyasaya sürüldüğünde “bitcoin altınsa litecoin gümüştür” olarak tanıtılmıştır. Bitcoin, bazı kripto yatırımcıları tarafından iyi bir değer saklama aracı olarak görülürken Litecoin ise daha kısa onaylanma süreleri ve düşük işlem ücretleri nedeniyle genellikle eşler arası ödemeler için daha iyi bir seçenek olarak kabul edilmektedir.
Litecoin (LTC) Nedir?
Litecoin (LTC), ilk altcoinlerden biridir. Eski Google mühendisi Charlie Lee tarafından 2011 yılında yaratılan Litecoin’in blockchaini Bitcoin’in açık kaynaklı kodlarına dayanarak geliştirilmiştir. Fakat Litecoin, daha hızlı blok üretme süreleri ve Scrypt adında farklı bir Proof of Work (PoW) madencilik algoritmasının kullanılması gibi bazı değişiklikler yapmıştır.
Litecoin’in toplam arzı 84 milyonla sınırlıdır. Bitcoin’e benzer şekilde Litecoin de madencilikle elde edilebilir ve her 840.000 blokta (yaklaşık 4 yıl) bir gerçekleşen bir yarılanma mekanizmasına sahiptir. En son LTC yarılanması Ağustos 2019’da gerçekleşmiş ve blok ödülleri 25 LTC’den 12,5 LTC’ye düşürülmüştür. Bir sonraki yarılanmanın Ağustos 2023’te gerçekleşmesi beklenmektedir.
Litecoin nasıl çalışır?
Bitcoin’in değiştirilmiş bir versiyonu olarak Litecoin, Bitcoin’e kıyasla daha ucuz ve daha verimli işlemleri desteklemek üzere tasarlanmıştır. Bitcoin’e benzer şekilde Litecoin de madencilerin blockchaine yeni bloklar ekleyerek yeni coinler kazanabilmesi için Proof of Work mekanizmasını kullanır. Fakat Litecoin, Bitcoin’in SHA-256 algoritmasını kullanmaz. Bunun yerine LTC, yaklaşık her 2,5 dakikada bir yeni bloklar üretebilen bir hashing algoritması olan Scrypt’i kullanır. Diğer yandan, Bitcoin’in blok onaylama süresi ise ortalama 10 dakikadır.
Scrypt, ilk olarak Litecoin geliştirme ekibi tarafından Bitcoin’in sisteminden bağımsız bir merkeziyetsiz madencilik ekosistemi geliştirmek ve LTC’yi %51 saldırısına karşı daha dayanıklı hale getirmek için geliştirilmiştir. Başlarda Scrypt, geleneksel GPU ve CPU kartlarını kullananlar için madenciliğin daha kolay erişilebilir olmasına imkan tanımıştır. Amaç, ASIC madencilerinin LTC madenciliğini ele geçirmesini engellemekti. Fakat daha sonra, etkin bir şekilde LTC madenciliği yapmak üzere ASIC madencilerinin geliştirilmesiyle GPU ve CPU madenciliği saf dışı kalmıştır.
Bitcoin ve Litecoin oldukça benzer olduklarından Litecoin, Bitcoin üzerinde kullanıma sunulacak blockchain teknolojilerini test etmek isteyen geliştiriciler için bir “test alanı” olarak sıkça kullanılır. Örneğin Segregated Witness (SegWit), Bitcoin’den önce 2017 yılında ilk olarak Litecoin’de kullanılmıştır. 2015’te Bitcoin için önerilen SegWit, bir bloktaki sınırlı alandan daha iyi faydalanabilmek için işlemlerdeki dijital imzaları ayırarak blockchaini ölçeklendirmeyi amaçlar. Bu da blockchainlerin daha fazla saniye başına işlem (TPS) gerçekleştirmesine imkan tanımıştır.
Bir diğer ölçeklendirme çözümü olan Lightning Network de Bitcoin’den önce Litecoin’de uygulamaya konmuştur. Lightning Network, Litecoin işlemlerini daha verimli hale getiren temel bileşenlerden biridir. Litecoin’in blockchaini üzerinde yaratılmış bir katman 2 protokoldür. Kullanıcılar tarafından yaratılmış mikro ödeme kanallarından oluşur ve işlem ücretlerinin düşmesine imkan tanır.
Buna ek olarak Litecoin, MimbleWimble Uzantı Bloğu (MWEB) adındaki gizlilik odaklı protokolü kullanarak işlem gizliliği sorununu da ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Adını Harry Potter kitaplarında yer alan ve kişinin sihirli kelimeleri anlaşılır şekilde söyleyebilmesini engelleyen dil bağlama büyüsünden alır. Bu büyüye benzer şekilde MimbleWimble, alıcının ve göndericinin adresleri ve gönderilen kripto miktarı da dahil olmak üzere işlem bilgilerinin tamamen anonim kalmasına imkan tanır. MWEB aynı zamanda gereksiz işlem bilgilerini ortadan kaldırarak blok boyutlarını düşürür ve ölçeklendirir. Aralık 2021 itibarıyla Litecoin MWEB protokolü halen geliştirilme aşamasındadır.
Litecoin Kullanım Alanları
İlk altcoinlerden biri olan Litecoin, daha hızlı işlemler ve daha düşük ücretler için ölçeklendirilebilirliği artırmak amacıyla Bitcoin’in kodunda iyileştirmeler yapmıştır. Piyasa değeri anlamında Bitcoin’le rekabet edemese de eşler arası ödeme sistemi olarak avantaja sahiptir. Aslında Litecoin Vakfı, Litecoin Visa banka kartı aracılığıyla LTC’nin gerçek zamanlı olarak USD’ye çevrilmesiyle coinin bir ödeme yöntemi olarak kullanılabileceğini Kasım 2021’de duyurmuştur. Buna ek olarak, seyahat şirketleri, marketler, emlak acenteleri ve çevrimiçi mağazalar gibi farklı birçok işletme Litecoin’i bir ödeme yöntemi olarak bünyesine katmıştır.
Dikkate alınması gereken bir diğer nokta ise büyük beklenti uyandıran MimbleWimble’ın Litecoin ağında kullanıma sunulacak olmasıdır. MimbleWimble, bir işlemdeki cüzdan adresini gizlemenin yanında Litecoin’in TPS’ini de ikiye katlayabilir. Yükseltme başarıyla uygulamaya konabilirse, LTC işlemlerinin gizliliğini ve ikame edilebilirliğini daha da ileri taşıyabilir. Fakat, Aralık 2021 itibarıyla yükseltmenin ana ağ üzerinde ne zaman kullanıma sunulacağına yönelik bir tarih henüz verilmemiştir.
Binance’te nasıl Litecoin alınır?
Binance gibi kripto borsalarından Litecoin satın almanız mümkündür.
1. Binance hesabınıza giriş yapın ve [Al-Sat] bölümüne gidin. [Klasik] ya da [İleri Düzey] alım satım görünümünü seçin. Biz bu rehberde [Klasik] seçeneğini kullanacağız.
2. Binance’teki mevcut LTC çiftlerinin bir listesini görmek için arama çubuğuna “LTC” yazın. Biz bu örnekte LTC/BUSD çiftini kullanacağız.
3. [Spot] bölümünden emir türünü seçin ve almak istediğiniz miktarı girin. Emri onaylamak için [LTC Al] tuşuna tıklayın. Satın aldığınız LTC’ler Spot Cüzdanınıza gönderilecektir.