Connect with us

Kripto Para Haberleri

Trezor, adres doğrulama protokolünü kaldırıyor

Published

on

İsviçreli finansal kripto aracıları, 2019’dan bu yana kullanıcılardan cüzdanlarına Bitcoin yatırma ve çekme işlemleri yapabilmesi için harici bir cüzdan adresinin sahipliğini talep ediyor. Bunun için kullanılan otomatik mekanizmalardan biri Address Ownership Proof Protocol (AOPP)’dür.

Trezor donanım cüzdanı, bu ayki güncellemesinin bir parçası olarak AOPP imzasını tanıttı. Bu sayede kullanıcılar bazı hukuk sistemlerinde kullanılan AOPP standardına uygun imzalar oluşturabiliyorlar. Trezor, 28 Ocak’ta “son geri bildirimleri dikkatli bir şekilde değerlendirdikten sonra” Trezor Suite güncellemesinde bu protokolü kaldıracağını duyurdu.

Son geri bildirimler, AOPP kullanımından sonra Trezor’un daha büyük düzenlemeleri desteklediğini ve gizliliğin potansiyel olarak kaybedilmesini göz ardı ettiğini düşünen ve bu durumdan endişelenen Reddit ve Twitter kullanıcılarına atıfta bulunuyor.

Trezor, protokolün kaldırılmasını açıkladığı blog yazısında “bu özelliğin nasıl karşılanacağını hafife aldığını” itiraf etmesine karşın şirketin “halkın denetimini memnuniyetle karşıladığını” belirtti. Trezor’un kullanıcılarını dinlemesi ve bu kadar hızlı tepki vermesi sosyal medya duyarlılığının gücünü gösteriyor.

Donanım cüzdanı üreticisi, Bitcoin satın alabilmek için KYC doğrulaması gibi katı bir tanımlama süreci kullanmanın veri sızıntısı riski gibi AOPP’yi ilgilendiren düzenlemelere karşı olduğunu söyledi. Üretici şirketin amacına açıklık getirdi:

“Tek amacımız sıkı düzenlemelere sahip ülkelerdeki kullanıcılar için kendi denetimlerinde olan para çekme işlemlerini kolaylaştırmaktı. Ancak bunun kabul etmediğimiz düzenlemelere uyumlu görülmesi durumunda yarardan çok zarar verebileceğinin farkındayız”
Sparrow Wallet, Samourai Wallet ve BlueWallet gibi diğer donanım cüzdanları da Trezor’u takip edip otomatik protokolü kaldırmaya karar verdi.

İlginizi çekebilir: Trezor donanım cüzdanı hacklendi – 2 milyon dolarlık “kayıp” kriptoya erişildi

Her ne kadar AOPP protokolü, saklama hizmeti sunmayan cüzdanların kullanıcılarını doğrudan veya olumsuz olarak etkilemese de merkeziyetsizlik ve özgürlük, gizliliğe değer veren kripto topluluğunun temel ilkelerini oluşturuyor. AOPP’nin uygulanmasının devletlerin etki ve denetiminin artmasına emsal teşkil edebilmesi hususu endişeye neden oluyor.

Copyright © 2022 Tavsiyebak
Tavsiyebak.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz.